ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 6938 538 700

EMAIL

info@panepethel.gr

Θεραπευτική με Laser

Θεραπευτική με Laser

Το laser δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μοντέρνα πηγή τεχνητού φωτός, δηλαδή μια συσκευή ειδικά κατασκευασμένη να παράγει Η.Α, με συντονισμένη δέσμη φωτονίων στο επιθυμητό μήκος κύματος.  Το μήκος κύματος και η ισχύς ενός laser καθορίζουν και τον τομέα χρήσης του στην ιατρική.
Γράφει: 
Dr Νάθαν Κ. Ευαγγέλου

1. Τι είναι το laser;

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται π.χ. από τον ήλιο, τη φωτιά, μια λάμπα ή από έναν πομπό καλείται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (Η.Α).

Το laser δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μοντέρνα πηγή τεχνητού φωτός, δηλαδή μια συσκευή ειδικά κατασκευασμένη να παράγει Η.Α, με συντονισμένη δέσμη φωτονίων στο επιθυμητό μήκος κύματος. 
Το μήκος κύματος και η ισχύς ενός laser καθορίζουν και τον τομέα χρήσης του στην ιατρική.

2. Πόσες ομάδες laser χρησιμοποιεί η ιατρική;

Τα laser έχουν καταταχθεί σε τρεις ομάδες. 
Πολύ ισχυρά: χρησιμοποιούνται αντί του χειρουργικού νυστεριού όπως π.χ. σε έναν ακρωτηριασμό. 
Ισχυρά: μπορούν να αφαιρέσουν διάφορα τμήματα παθολογικού ιστού όπως η εξάχνωση ενός κάλου από έναν δερματολόγο ιατρό.

Μειωμένης ισχύος ή θεραπευτικά: χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων των ασθενών σε πολλούς τομείς της ιατρικής.

3. Πότε άρχισε η θεραπευτική χρήση του laser στην ιατρική;

Η θεραπευτική αξία του laser αποκαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πολλοί ερευνητές ιατροί απέδειξαν μέχρι το έτος 1965 τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του. Στην Ελλάδα εργάζονται με θεραπευτικά laser πολλοί ιατροί σε διάφορες ειδικότητες από το 1988.

4. Ποίος είναι ο ρόλος ενός θεραπευτικού laser; Τι κάνει;

Ενώ ένα χειρουργικό laser κόβει ή εξαερώνει έναν ιστό δηλ. τον καταστρέφει, το θεραπευτικό laser κάνει την αντίθετη ακριβώς εργασία. Δηλαδή: Όταν το φως του laser έρθει σε επαφή με τα κύτταρα του σώματος δημιουργεί μια βιολογική διέγερση. Η ανοσολογική άμυνα επηρεάζεται τοπικά και παράγεται ενεργητικότητα εξ' αιτίας του κυτταρικού μεταβολισμού.

Επιστημονικά εξηγείται ως η διαδικασία μηχανισμού βιολογικής μόρφωσης των ιστών, που στην τελική της μορφή ή στάδιο μιας θεραπείας είναι η φυσιολογικοποίηση ή ομαλοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών των τμημάτων που ακτινοβολούνται.

Με άλλα λόγια δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες στον οργανικό ιστό που δέχεται τη θεραπεία με αποτελέσματα μεταξύ άλλων όπως:

• η πολύ καλή αιμάτωση/κυκλοφορία στο αγγειακό σύστημα του ασθενούς, 
• η πολύ μεγάλη απελευθέρωση ενδορφίνης ώστε ο ασθενής από την πρώτη στιγμή της θεραπείας του να μην πονά, και 
• η πολύ σημαντική για τον οργανισμό αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική δράση που προσφέρει μια θεραπεία με laser.

5. Τί μπορούμε να θεραπεύσουμε με ακτίνες laser;

Η θεραπευτική χρήση των ακτίνων laser ενδείκνυται για παθήσεις που αφορούν όλους τους τομείς των ιατρικών επιστημών όπως, η φυσιατρική, η ορθοπαιδική - αθλητιατρική, δερματολογία, αισθητική δερματολογία, πλαστική - γενική χειρουργική, νευρολογία, ρευματολογία, γαστρεντερολογία, στοματολογία, Ω.Ρ.Λ, παιδιατρική και άλλες ειδικότητες.

6. Πόσες θεραπείες είναι αναγκαίες;

Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα. Συστήνεται μια αγωγή από 3-8 συνεδρίες όπως και μια συντηρητική παρακολούθηση 2-3 φορές το χρόνο ως επανεπίσκεψη. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται τα μέγιστα θεραπευτικά αποτελέσματα.

7. Δημιουργεί πόνο;

Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός φόβος, η θεραπεία είναι τελείως χαλαρωτική χωρίς το παραμικρό αίσθημα πόνου.

8. Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες;

Γίνεται γνωστό από την αρχή ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ή παρενέργεια διότι το laser είναι μια δυνατή ακτίνα φωτός και τίποτα περισσότερο.

Σε μερικά άτομα με χρόνια προβλήματα όμως, μια πιθανή αντίδραση που μπορεί να εκληφθεί ως παρενέργεια είναι η αίσθηση ότι ο πόνος γίνεται πιο έντονος λίγες ώρες μετά την θεραπεία, ή μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο πρήξιμο στην προβληματική περιοχή σαν να έκανε κανείς έντονη γυμναστική.

Αυτό είναι κάτι το παροδικό διότι υποχωρεί μετά από μερικές ώρες. 
Επιπλέον οι ακτίνες laser δεν είναι ιονίζουσα, υπεριώδη ή ραδιενεργός ακτινοβολία όπως π.χ. οι ακτίνες Χ, και συνεπώς κανένας κίνδυνος.

9. Πώς γίνεται η θεραπεία με laser;

Το στοιχείο από το οποίο προέρχεται η ακτίνα laser τοποθετείται στο ασθενές σημείο, και πιέζεται ελαφρά στο δέρμα, ώστε να εισχωρεί η ακτίνα μέσα στους ιστούς. Σε ανοικτές πληγές η θεραπεία γίνεται από απόσταση.

10. Εμπιστευθείτε την θεραπεία Σας με laser στα χέρια ειδικών.

Κατ' αρχήν το laser δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα καλό ιατρικό εργαλείο που μόνο στα χέρια ειδικών μπορεί να κάνει θαύματα, θεραπεύοντας και δίνοντας άμεση και μόνιμη λύση σε προβλήματα υγείας που χρόνια τώρα ίσως να βασάνιζαν ασθενείς.

Το τρίπτυχο μιας πετυχημένης θεραπείας εξαρτάται από τον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή που αντιμετωπίζεται από τον σωστά εκπαιδευμένο χειριστή μηχανήματος ο οποίος χρησιμοποιεί την κατάλληλη συσκευή θεραπευτικού laser. 

Share this post: 
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

WALT

ΧΟΡΗΓΟΙ

Irradia Medical Lasers Laser-center.gr Laser.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 6938 538 700

EMAIL

info@panepethel.gr

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες της ΠΑΝΕΠΕΘΕΛ ως το εγκυρότερο όργανο που πραγματεύεται την Επιστήμη της Θεραπευτικής με Laser αλλά και τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών από τα Πιστοποιημένα Μέλη μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΝ.ΕΠ.Ε.ΘΕ.Λ.
"Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Θεραπευτικής με Laser"

Ερ. Σταυρού 9-17, 412 21, Λάρισα

+30 6938 538 700

info@panepethel.gr

www.panepethel.gr