ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 6938 538 700

EMAIL

info@panepethel.gr

Η Θέση των Θεραπευτικών Laser στην αποκατάσταση ασθενών

Η Θέση των Θεραπευτικών Laser στην αποκατάσταση ασθενών

Η Θέση των Θεραπευτικών Laser στην αποκατάσταση ασθενών
Γράφει: 
Dr Νάθαν Κ. Ευαγγέλου

Η Θέση των Θεραπευτικών Laser στην αποκατάσταση ασθενών

Τα laser σήμερα αποτελούν μια από τις λεγόμενες ‘επαναστάσεις’ της σύγχρονης ιατρικής έχοντας κατακτήσει επάξια τη θέση τους δίπλα σε όλο το μοντέρνο οπλοστάσιο του ιατρού, μαζί με τη Μαγνητική Τομογραφία, τη Ψηφιακή Αγγειογραφία, την Ακτινοθεραπεία, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλπ.

Σήμερα είναι πιο γνωστά τα λεγόμενα ‘χειρουργικά laser’ με τις πολλαπλές εφαρμογές τους σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Είναι τα laser που χρησιμοποιούνται στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκοπήσεις κλπ), στην αναίμακτη χειρουργική των οφθαλμών, στη γυναικολογία, κλπ.

Παράλληλα όμως εδώ και μερικά χρόνια, χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές και μια άλλη μεγάλη κατηγορία laser τα ‘θεραπευτικά laser’. Σε αντίθεση με τα χειρουργικά, των οποίων το αποτελέσματα από την εφαρμογή τους είναι μη αναστρέψιμα, τα θεραπευτικά laser έχουν πλήρως αναστρέψιμα αποτελέσματα, καθώς η δράση τους δεν καταστρέφει τους ιστούς που ακτινοβολούνται.

Η δράση των θεραπευτικών laser συντελείται σε κυτταρικά ή και ενδοκυτταρικό επίπεδο και οι συνέπειές της δεν είναι άμεσα ορατές ή αντιληπτές από τον ασθενή μας. Τις περισσότερες μάλιστα φορές μεσολαβεί ένα διάστημα αρκετών ωρών ή και ημερών για να εμφανιστούν πλήρως τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η δράση αυτή συνοπτικά θα έλεγε κανείς ότι είναι η ‘φυσιολογικοποίηση’ των κυτταρικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι με κατάλληλη εφαρμογή της δέσμης laser μπορούμε είτε να επιταχύνουμε την κυτταρική δραστηριότητα όπου αυτό χρειάζεται (π.χ. ταχύτερη επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ), είτε να τη μειώσουμε (π.χ. περιπτώσεις υπερβολικής έκκρισης σμήγματος από το δέρμα στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).

Η θεραπευτική ιατρική σήμερα κάνει χρήση αποκλειστικά τα laser διόδων (π.χ.GaAs, GaAlAs, GaAlInP, K.T.P. κ.λ.α.),

Τα αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή αυτών των θεραπευτικών laser είναι σημαντικά και συνοψίζονται στα εξής τρία: Αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και αντιοιδηματικά. Το πεδίο εφαρμογής είναι εξαιρετικά εκτεταμένο σε όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης. Ειδικότητες όπου τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

1. ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ

Τα θεραπευτικά laser εφαρμόζονται με επιτυχία σε πληθώρα ορθοπαιδικών παθήσεων, όπως είναι οι εκφυλιστικές οι φλεγμονώδεις και οι κακώσεις.

Στις εκφυλιστικές ασθένειες (όπως είναι η οατεοαρθρίτιδα των γονάτων, το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυοισχιαλγία, κλπ), με την κινητοποίηση του μεταβολισμού των κυττάρων της περιοχής επιβραδύνεται σημαντικά η εξέλιξη της πάθησης και βελτιώνεται σαφώς η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις τοπικών φλεγμονωδών παθήσεων μπορούμε να μιλάμε για πλήρη θεραπεία, όπως στην επικονδυλίτιδα του αγκώνα, την περιαρθρίτιδα του ώμου, την τενοντίτιδα, κλπ. Όπου όμως η πάθηση είναι γενικευμένη (όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) τότε η αγωγή είναι ανακουφιστική και στοχεύει κυρίως στη μείωση των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Όλες οι κακώσεις (θλάσεις διαστρέμματα, αιματώματα, κλπ) αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά και η χρήση των θεραπευτικών laser μειώνει το χρόνο αποκατάστασης περίπου στο μισό.

2. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ

Στον τομέα της Νευρολογίας τα θεραπευτικά laser χρησιμοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα σε δύο κυρίως καταστάσεις: τις μεθερπητικές νευραλγίες μετά από έρπητα ζωστήρα καθώς και στις νευραλγίες του τριδύμου νεύρου στο πρόσωπο. Όσο νωρίτερα αρχίζει η θεραπεία, τόσο τα αποτελέσματα είναι πιο εντυπωσιακά και εμφανίζονται γρηγορότερα.

3. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

Τα θεραπευτικά laser είναι ένα αξιόπιστο ιατρικό εργαλείο στα χέρια του ω.ρ.λ. ιατρού προκειμένου να αντιμετωπίσει παθήσεις ή συμπτώματα αυτών, όπως εμβοές-ιλίγγους, νευραλγίες, αλλεργ. ρινίτιδες, κροτ.γν.αρθρίτιδα, ή ωτίτιδες/μέση-εκκρ., αμυγδ.λαρυγ.φαρυγ., ιγμορίτιδες/μετ.κολπίτιδες, ακόμη και «θεραπεία» οξέος-χρόνιου αγνώστου αιτιολογίας πόνου.

4. ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα αποτελέσματα των θεραπευτικών laser είναι προφανή και πολλές φορές εντυπωσιακά σε παθήσεις του δέρματος (άτονα έλκη σε διαβητικούς και φλεβοπαθείς, εγκαύματα, τραύματα, ακμή, κλπ) αλλά ειδικά στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της αισθητικής δερματολογίας οι εφαρμογές είναι πολλές και συνεχώς έχουμε νέες εξελίξεις.

Οι κυριότερες σήμερα εφαρμογές είναι η βελτίωση του τόνου του δέρματος (mini face lifting χωρίς χειρουργική επέμβαση) σε πρόσωπο, λαιμό και στήθος, η απάλυνση των μικρών ρυτίδων και ο αποχρωματισμός των πρόσφατων ραγάδων (στήθος, κοιλιά, μηροί) που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη ή μετά από απότομη αυξομείωση του βάρους.

ΣΥΝΟΨΗ

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι σήμερα η ιατρική έχει στη διάθεσή της ένα πολύ ισχυρό εργαλείο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες ειδικότητες σε μεγάλη ποικιλία παθήσεων. Τα θεραπευτικά laser αποτελούν πραγματικά μια επανάσταση. Επανάσταση που προσφέρει στους ασθενείς ανακούφιση από παθήσεις που τους ταλαιπωρούν με τρόπο τελείως ακίνδυνο, ανώδυνο, αναίμακτο, χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια και υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Στη νέα χιλιετία που διανύουμε, η θεραπευτική με laser κατέχει ήδη την πρώτη θέση σε κάθε σύγχρονο θεραπευτήριο.

Share this post: 
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

WALT

ΧΟΡΗΓΟΙ

Irradia Medical Lasers Laser-center.gr Laser.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 6938 538 700

EMAIL

info@panepethel.gr

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες της ΠΑΝΕΠΕΘΕΛ ως το εγκυρότερο όργανο που πραγματεύεται την Επιστήμη της Θεραπευτικής με Laser αλλά και τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών από τα Πιστοποιημένα Μέλη μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΝ.ΕΠ.Ε.ΘΕ.Λ.
"Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Θεραπευτικής με Laser"

Ερ. Σταυρού 9-17, 412 21, Λάρισα

+30 6938 538 700

info@panepethel.gr

www.panepethel.gr